Kollektivhus i Uppsala

Granne med stadskogen i Rosendal, Sidenbigatan 50 ligger Kollektivhuset Rudbeckia med 42 hyresrätter och över 300 kvadratmeter gemensamma ytor. Huset stod klart för inflytt i november 2021.

Kollektivhuset har sju våningar med ett inglasat uterum och en takterass med utsikt över hela Uppsala på den översta våningen. Sveafastigheter var den fastighetsutvecklare som tillsammans med Uppsala kommun och Arkitektbyrå Belatchew skapade Kollektivhuset Rudbeckia.

Kollektivhuset har en husförening för boende i huset som även tar emot vänmedlemmar som inte bor i huset men som vill lära känna och vara med och delta i gemensamma måltider och andra aktiviteter i huset. Man kan också ta kontakt och få en guidad visning.
kontakt@rudbeckia.nu

Grannar i Rosendal, Sidenbigatan 47 ligger Byggemenskapen Gården med 34 bostadsrätter (inklusive några hyresrätter som ägs av föreningen). Huset flyttades in i huset under hösten 2021. 
Det började med en granngemenskap som tillsammans bestämde sig för att bygga ett nytt hus, en bogemenskap i Uppsala som de själva kunde utforma utifrån sina egna önskemål. Ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart hus och boende. Läs mer om huset på föreningens webbplats.

Gården erbjuder studiebesök i huset för intresserade grupper.
byggemenskapgarden@gmail.com

I utkanten av Svartbäcken ligger kollektivhuset Blenda med 24 hyreslägenheter med fina gemensamhetsutrymmen, som kök och samlingslokal, för alla kollektivboende. Kollektivhuset byggdes av Uppsalahem 1982.

Följ dem på Facebook och besök deras loppisar och andra events; Dia de los Muertos/Wiñaypacha och Hallowen.